Wat vindt de buitenwereld van mij

 

Wat vindt de buitenwereld van jou?

 

Wat is buitenwereld:             Het grote publiek, ieder ander dan jou zelf.

Wat is vindt:                         Iets op een bepaalde wijze beschouwen, een mening hebben.

 

 

De buitenwereld is iedereen behalve jou zelf. In ons dagelijks leven zullen wij omringt zijn met mensen. Deze mensen kunnen familie, vrienden, buren, collegae, of anders zijn. Al deze mensen kunnen of hebben een eigen mening of hebben wel een mening maar waar zij niet voor uitkomen. “Zoveel mensen, zoveel meningen”.

 

Iedereen kan weleens op een punt komen dat je denkt, “ja maar hoe zien andere mij, wat denken ze van mij?” Hoe anderen jou zien en wat ze van je denken, kan een vraag zijn die je leven kan beheersen, “als ik dit doe”, wat denken ze dan wel niet van mij? De gedachte kan en zal je verlammen, het zal angst oproepen, en je zult zien dat je dingen niet meer zal doen. Je zult je ernaar gedragen.

Wat de buitenwereld van je denkt daar moet je lak aan hebben.

 

Ons denken en gedrag

De vraag “wat vindt de buitenwereld van mij” komt voort uit een laag zelfbeeld, uit onzekerheid. Het is een gedachte die zelf gecreëerd is. Wij hebben onszelf toegelaten zo over onszelf te denken en gaan ons hierna te gedragen. Door of ons zelf af te sluiten of ons zelf op een bepaalde manier te presenteren waarvan wij denken dat de buitenwereld dit graag ziet. Dat we aan de verwachting van de buitenwereld gaan voldoen.

Als wij in het denkend kringetje zitten “wat vindt de buitenwereld van mij” dan heeft dit meestal te maken met een laag zelfbeeld. Dit laag zelfbeeld is gevormd tijdens onze opvoeding. (zie ook basislessen – basisbehoeften) Er is geen zelfvertrouwen, geen zelfkennis, geen zelfbeeld, geen zelfacceptatie, geen eigenwaarde, geen bewustzijn, we hebben en laten ons beïnvloeden door angst en ego. (zie ook angst, zelfvertrouwen en de zelven)

Wat de buitenwereld van je vindt zit in je hoofd, jij hebt deze gedachten zelf gecreëerd en houdt deze zelf in stand. Het blijft in je hoofd zitten, je laat je beheersen door je gedachten wat anderen denken en gaat je daarna gedragen. Je wordt onzeker, je gaat doemdenken, je zoekt overal wat achter, je ziet de spreekwoordelijke ‘beren op de weg’ die er niet zijn, je haalt je van alles in je hoofd en laat door jouw eigen denken anderen jouw leven beheersen. Ego gaat met je aan de haal en ego gaat overheersen. (zie ook ego) Maar als je zelf de vraag stelt ‘ is dit ook zo?’ dan komt er meestal uit dat er niets aan de hand is, dat anderen niet met jou bezig zijn, dat jij je gedachten op hol hebt laten brengen door een iets wat er niet is, het is de angst die met je op de loop is gegaan en die een probleem creëert. (zie ook problemen de baas)

Je bent aan het denken voor anderen, wat andere van je vinden, een hele foute gedachte, je hoeft niet door iedereen aardig gevonden te worden, en jij hoeft niet iedereen aardig te vinden, je kunt niet met iedereen vrienden zijn. Als jij je zorgen maakt over wat anderen van je denken, laat je je gebruiken en ben je eigenlijk het bezit van de ander.

Je hebt geen goedkeuring nodig van anderen je bent verantwoordelijk voor alleen jezelf, als je dat beseft kun je over jezelf beschikken.

 

Verwachting

Verwachting is het punt. Je hebt verwachtingen van je zelf maar ook van anderen, als dit niet is zoals jij het in gedachte had, kan je je conclusies trekken en je af vragen of je wel een vriendschap wilt, wil je er energie insteken. (zie ook vriendschappen)

Meestal leg je de lat voor je zelf te hoog omdat je een verwachtingspatroon hebt van een persoon of een situatie, en meestal is deze verwachting niet uit gekomen en ben je teleurgesteld in diegene, nee je bent eigenlijk teleurgesteld in jezelf, alleen zie je dit zo niet omdat je niet de schuld zoekt bij jezelf en meet je jezelf een slachtofferrol aan. (zie ook slachtofferrol)

Waarom leg je de lat niet wat lager, waarom pas je, je verwachting niet aan, stap er verwachting loos in en je zult zien dat het beter gaat. (zie ook verwachting)

 

Een mooie quote die ik ooit een keer gelezen heb en uit het gestalte gebed van Fritz Perls komt, klopt als een bus:

 “Ik ben niet op de wereld gekomen om aan jouw verwachtingen te voldoen, en jij bent niet op de wereld gekomen om aan mijn verwachtingen te voldoen”.

 

Het hele gestalte gebed luidt:

“Ik doe mijn dingen en jij doet jouw dingen.

Ik ben niet in deze wereld om te leven naar jouw verwachtingen,

En jij bent niet in deze wereld om te leven naar de mijne.

Jij bent jij, en ik ben ik.

En wanneer we elkaar per toeval vinden, is dat prachtig.

Wanneer niet, dan is er niets aan te doen”.

(Fritz Perls, 1969) 

 

 

Zie ook andere onderwerpen uit “Spirituele bewustwording en wegen”.